El Mètode de EXPANSION® SISTEMA D’EXPANSION GYROTONIC va ser creat per l’hongarès d’origen romanès ‘Juliu Horvath’, nascut el 1942 a Temesvar, Romania.

L’amor de Juliu pel moviment era evident des que era un nen petit. Durant la seva joventut va sobresortir en natació, gimnàstica i rem. Va començar a estudiar dansa quan tenia 19 anys, i quan tenia 21 anys era ballarí principal de la Companyia Nacional de Ballet de Romania.

Mentre estava de gira a Itàlia en 1970, va desertar de Romania. Posteriorment va viure en un camp de refugiats, a Itàlia, durant sis mesos, després dels quals, va rebre asil polític als Estats Units i es va mudar a la ciutat de Nova York.

Després d’arribar a Nova York, Juliu va fer el que havia de fer per sobreviure, des de pintar cases, fins ballar en actuacions a Central Park. En el transcurs d’aquest període de temps, també va començar a audicionar per a llocs de ball, i va actuar en ballets cívics.

Durant la dècada de 1970, Juliu va ballar amb la New York City Opera i va ser un artista convidat a Ràdio City Music Hall, on va ser un artista destacat. També va ballar per a una companyia especial, amb estrelles internacionals com: Margot Fonteyn, Jacques d ‘Amboise i Melissa Hayden. Eventualment es va assegurar un lloc com a ballarí principal al Ballet de Houston.

Mentre estava amb el Ballet de Houston, Juliu es va trencar el tendó d’Aquil·les, truncant la seva carrera com a ballarí sobtadament. Després d’aquesta lesió, Juliu va tornar a la ciutat de Nova York per un període curt de temps, on va començar una pràctica regular de ioga.

A mesura que aprofundia en les seves pràctiques de moviment i meditació, va començar a tenir profundes experiències energètiques. I en un esforç, per aprendre més sobre aquestes experiències, es va mudar a l’illa de Sant Tomàs, a les Illes Verges el 1977. Allà va construir una petita cabana, d’una habitació, a les muntanyes i va passar els següents sis anys estudiant ioga i meditació. Durant aquest temps va obtenir noves idees sobre el moviment i la curació, i a partir d’aquestes idees, és quan va començar a crear el seu propi mètode d’exercici únic.

Juliu va tornar novament, a la ciutat de Nova York, després de la seva estada a St. Thomas, i a principis de la dècada dels 80, va començar a ensenyar un nou sistema de moviment, basant-se en el que havia après a Sant Tomàs. Va enomenar a aquest sistema “Ioga per a ballarins”.

Inicialment Ioga per a ballarins es va ensenyar a Steps on Broadway, i en el seu propi estudi, anomenat White Cloud Studio.

Al principi, la majoria dels estudiants de Juliu eren ballarins professionals. A mesura que creixia la demanda de les seves classes, i augmentava la diversitat de la seva clientela, Juliu refina el Ioga per a ballarins, creant un format de classe que gairebé qualsevol persona podia realitzar, independentment de la seva edat o estat de salut.

Va nomenar a aquesta versió refinada de Ioga per a ballarins el ‘Mètode GYROKINESIS®’. Els moviments originals de Ioga per Ballarins, encara s’ensenyen com a part de el Programa de Nivell 2 de GYROKINESIS® ‘. 

En el seu propi estudi White Cloud Studio, Juliu va continuar desenvolupant i perfeccionant el mètode que va crear a St. Thomas. Va ser aquí on va començar a desenvolupar el ‘Mètode GYROTONIC®’ i el seu mundialment conegut equip girotónic.

Molts pensen que “tonic” significa tonificar, però en realitat es refereix a “to”, a musicalitat, de manera que ‘Gyrotonic®’, significa girs amb musicalitat.
“Kinesis”, per la seva banda, significa moviment en grec, així que ‘Gyrokinesis®’, és simplement, moviments giratoris al voltant de l’tronc i respiracions amb força i amb el mateix ritme
 

Els mètodes Gyrotonic i Gyrokinesis ràpidament van guanyar un seguiment internacional, arribant a ser popular a Europa, Àsia i Austràlia, així com en els EUA El Mètode del Sistema d’Expansió Gyrotonic, ha crescut fins a abastar a més de 13.000 entrenadors d’aquesta disciplina, en 84 països.

Juliu a dia d’avui, continua creant una nova programació per als Mètodes GYROKINESIS® & GYROTONIC®. També porta a terme cursos de formació de professors a nivell internacional, i continua desenvolupant nous equips de gyrotonic i perfeccionant els dissenys d’equips existents.

El seu enfocament actual, és ensenyar cursos que se centren en aprofitar el poder de la respiració, per expandir la ment i millorar la qualitat de el moviment. També ensenya un curs de rejoveniment, que ofereix una oportunitat perquè GYROKINESIS® & GYROTONIC® Trainers, prenguin un descans de l’agitat món i se centrin en el seu propi rejoveniment. Els cursos de respiració i rejoveniment de Juliu, ofereixen una oportunitat perquè els entrenadors de tot el món, d’aquestes dues disciplines, estudiïn directament amb ell.